V Šašovej začína odpustová slávnosť, v Starej Ľubovni posviacka kláštora

20.08.2005 Stará Ľubovňa

Prešov 20. augusta (TASR) - Dve významné udalosti čakajú gréckokatolíckych veriacich na východnom Slovensku tento víkend. V obci Šašová v Bardejovskom okrese...
Prešov 20. augusta (TASR) - Dve významné udalosti čakajú gréckokatolíckych veriacich na východnom Slovensku tento víkend. V obci Šašová v Bardejovskom okrese sa popoludní začne dvojdňová eparchiálna odpustová slávnosť a v meste Stará Ľubovňa posviacka nového kláštora Kongregácie najsvätejšieho vykupiteľa, rehole známej ako Redemptoristi.

Šašová je jedným z najstarších gréckokatolíckych pútnických miest na Slovensku. Je filiálkou farnosti Ortuťová a prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1352. Má zaujímavú minulosť. List pápeža Pia VI. z 30. júna 1779 hovorí o udelení plnomocných odpustkov pre chrám v Šašovej na sedem rokov. V blízkosti chrámu sa nachádza prameň, ktorému pripisujú liečivé účinky. V roku 1888 tam veriaci postavili kaplnku.
V Šašovej sa každoročne na sviatok Zosnutia presvätej Bohorodičky konajú tradičné púte. Tohtoročná sa začne podvečer svätením vody a Molebdenom k presvätej Bohorodičke. Vyvrcholí v nedeľu dopoludnia slávnostnou sv. liturgiou.
Posviacka nového kláštora v Starej Ľubovni, ktorý nesie meno blahoslaveného mučeníka Metoda Dominika Trčku, sa začne dnešnou večernou sv. liturgiou. Celebrovať ju bude generálny predstavený rehole Redemptoristov Josef W. Tobin z Ríma, ktorý následne zasadí lipu pri kláštore vybudovanom vedľa nového gréckokatolíckeho chrámu na sídlisku v okresnom meste.
Program pokračuje v nedeľu predpoludním ďakovným akatistom k presvätej Bohorodičke a Archijerejskou sv. liturgiou, ktorú bude celebrovať prešovský eparcha Ján Babjak.
 

Vyberte región